Hoe technologie en online platforms de voedingsindustrie zullen herstellen

gratis QR menu

De afgelopen tijd hebben we veel mogen leren over hygiëne en hoe bijvoorbeeld het wassen van je handen is. Dit hebben we mede te danken aan de Corona pandemie. Maar we zagen ook dat veel industrieën moesten sluiten, waaronder de horeca. Dit betekende dat zij moesten komen met een creatieve oplossing, zoals het online bestellen van eten en het bezorgen van eten. Maar daar blijft het niet bij; technologie en online platforms zullen de voedingsindustrie gaan herstellen. We zullen je laten zien hoe het werkt.

Apps en platforms voor online eten bestellen

In de afgelopen jaren hebben we in een groot deel van Europa gezien dat bezorgdiensten en bestelapps voor eten steeds populairder zijn geworden. Ook daarin zijn inmiddels diverse varianten te onderscheiden. Zo zijn er food delivery platforms, welke het eten ook aan de deur bezorgen. Maar er zijn ook apps die zich meer richten op een take away platform voor het afhalen van eten, zoals we bij Magic QR ook doen met ons gratis QR menu.

Daarnaast is het gemiddelde restaurant tegenwoordig vindbaar op minimaal één app voor online eten bestellen. En al helemaal door de huidige pandemie, welke de wereld overspoelde en dwong om horeca te sluiten, is dit aantal alleen maar toegenomen. Maar we verwachten ook dat na de pandemie, de apps voor het bezorgen van eten een grote rol blijven spelen in de voedingsindustrie.

Het begrip ‘restaurant’ verandert

Het succes van dergelijke apps en restaurants die er voor kiezen om online verder te gaan met manieren om hun gasten van eten te voorzien, heeft ervoor gezorgd dat het idee van een restaurant opnieuw is gedefinieerd. Een restaurant waar je voorheen alleen kon eten door binnen te gaan zitten en je te laten serveren, werkt tegenwoordig op dezelfde manier als een afhaalrestaurant of foodtruck.

Na de pandemie zal je ook terug gaan zien dat restaurants een hybride functie nodig blijven hebben om succesvol te opereren. Dit heeft te maken met het feit dat het aantal keer dat iemand online eten bestelt enorm is toegenomen en de behoefte aan een fysieke ruimte voor gasten afneemt. Wanneer je online eten bestelt hoef je immers de deur niet uit (tenzij je het eten afhaalt) en het smaakt in de meeste gevallen net zo goed als op locatie.

In de nabije toekomst zal je dan ook gaan zien dat nieuwe restauranthouders er voor gaan kiezen om in te spelen op deze groeiende vraag. En dat ze bijvoorbeeld ‘virtuele’ keukens op gaan zetten in kleine ruimtes, welke enkel bedoeld zijn voor het uitvoeren van de online bezorg- of afhaalopdrachten.

Toch zal de traditionele horeca niet verdwijnen

Wel is het onwaarschijnlijk dat restaurants ervoor kiezen om volledig over te stappen op de online infrastructuur. Mensen blijven immers graag uiteten gaan, vooral met vrienden en familie. Maar we zien wel dat waar vroeger een afhaalmaaltijd bestellen een eenmalig iets was, het nu veel vaker voorkomt. En naarmate mensen er steeds meer voor kiezen om hun maaltijden online bestellen, zullen restaurants hier in mee moeten gaan. Apps voor het bestellen en bezorgen (of afhalen) van eten zullen een belangrijke rol gaan spelen om ervoor te zorgen dat de horeca ongehinderd kan werken.

Geef de leveranciers een boost

De veranderingen in ons leven en de technologie verandert niet alleen de manier waarop we voedsel consumeren, maar het heeft ook invloed op de manier waarop eten wordt gemaakt. Na het uitbreken van de pandemie hebben de doorbraken in de nieuwste technologieën binnen de automatiserings- en robotica-sector gezorgd voor belangrijke aanpassingen binnen de landbouw, productie en het verpakken van voedsel.

Technologie als drijvende kracht achter plantaardig voedsel

Deze innovaties hebben er bijvoorbeeld ook voor gezorgd dat het verlangen naar plantaardige ‘vlees’ producten kon worden ingevuld. Hierdoor werden meer consumenten overgehaald om vlees zuivelvervangers te eten. En dit oefent een positieve invloed uit op de zorgen rondom duurzaamheid in combinatie met de ‘traditionele’ processen. Ook dit was een reden voor bedrijven om hun aanbod snel aan te passen.

Technologie is uiteindelijk te benoemen als drijvende kracht achter de massaproductie van plantaardige producten als vervanger van vlees en zuivel. Veel start-ups in deze sector hebben de afgelopen jaren dan ook een behoorlijke groei doorgemaakt. En als we kijken naar de toekomst dan zullen de technologieën die de automatisering en massaproductie van plantaardige producten mogelijk maken van onschatbare waarde blijken. Niet alleen omdat we er op deze manier voor zorgen dat we een groenere en duurzamere toekomst tegemoet gaan, maar ook omdat hiermee de hoogste gezondheids- en veiligheidsnormen kunnen worden nageleefd. Dit geldt voor zowel de fabrieksarbeiders als voor het voedsel waar ze mee werken.

Innovatie is ‘the way to go’

Hoewel veel restaurants op dit moment nog worstelen met de plotselinge verschuiving en ze duidelijk nog een aantal hindernissen moeten nemen, is het wel duidelijk dat de toekomst van de voedselindustrie afhankelijk is van technologische innovatie. De technologieën die de voedselindustrie tot nu toe hebben geholpen om vooruit te komen tijdens de pandemie, laten nog maar een klein deel zien van wat er in de toekomst zal gaan gebeuren. Technologie verandert immers met de dag en er ontstaan iedere keer weer nieuwe start-ups die de markt betreden met innovatieve ideeën, welke ons helpen naar een mooiere en duurzame toekomst.

Wat is de rol van Magic QR in dit verhaal?

Ook met Magic QR is het onze missie om de voedselindustrie op weg te helpen en te helpen herstellen. Magic QR is een cloud platform speciaal ontwikkeld voor de horecabranche. Op deze manier kunnen horeca ondernemers een gratis QR menu (digitaal menu) aanmaken en vervolgens bestellingen en betalingen ontvangen. Dit sluit volledig aan op de behoefte van de gasten die nu online eten bestellen.